Nu smoothies aardig ingeburgerd beginnen te worden ontstaat er een nieuwe rage in gezondheidsland: de smoothie bowls. In dit artikel leer je het verschil tussen een groene smoothie en een smoothie bowl en wat ze zo gezond en lekker maakt. Voor informatie over de juiste smoothie dat past bij jou trainings/voedingsschema kun je het beste je personal trainer even aanspreken.
Wat zijn groene smoothies?
Groene smoothie zijn gemaakt van 3 componenten: een vloeistof, groene bladgroenten en fruit. De vloeistof zorgt er voor dat de groene smoothie niet te dik is zodat je deze goed en makkelijk op kunt drinken. De meest gebruikte vloeistof is gewoon water. Het is immers het fruit wat moet zorgen voor de smaak en niet de vloeistof. In plaats van water wordt ook wel gebruik gemaakt van amandeldrink, kokosdrink of kokoswater. Met kokosdrink wordt de smoothie wat romiger. Kokoswater wordt vaak door sporters gebruikt. De elektrolyten zorgen ervoor dat je na het sporten snel kan hydrateren en het verloren zweet kunt aanvullen.
Groene bladgroenten die gebruikt worden zijn meestal spinazie of boerenkool. Deze zijn volop verkrijgbaar in iedere willekeurige supermarkt en ze zijn rijk aan voedingsstoffen. Maar er kan ook gebruik gemaakt worden van andere bladgroenten zoals andijvie, snijbiet of paksoi. Zo lang de groene bladgroente geen spijsveteringklachten geeft is het goed. Dit kan voorkomen bij bijvoorbeeld rauwe groene kool of spruitjes.
De meeste soorten fruit zijn wel geschikt voor het maken een groene smoothie. Soorten die veel gebruikt worden zijn gewoon een sinaasappel, appel of een peer. Dit kan eventueel aangevuld worden met fruitsoorten die duurder zijn zoals blauwe bessen of aardbeien. Sporters mogen ook graag gebruik maken van bananen. Bananen zorgen voor de nodige koolhydraten die sporters hard nodig hebben. Een banaan is tevens heerlijk zoet en weet zo een groene smoothie makkelijk op smaak te brengen.
Wat zijn smoothie bowls?
De rage van de smoothie bowl is ontstaan uit de açai bowl. Een açai bowl is gemaakt van de açaibes. Deze bes is afkomstig uit Brazilië en staat bekend als een superfood omdat deze zo extreem rijk aan antioxidanten is. Behalve geliefd om haar antioxidanten smaak is deze bes ook geliefd om haar heerlijke smaak. Omdat de açaibes alleen in Brazilië groeit worden deze ingevroren als puree en naar het Westen geëxporteerd. Door aan deze puree allerlei gezonden zaden, pitten, fruit en groenten toe te voegen is de açai bowl ontstaan. Een smoothie bowl is eigenlijk een açai bowl maar dan zonder de açai puree. Een smoothie bowl is dus eigenlijk een (groene) smoothie die je niet in een glas serveert maar in een schaal (bowl). Het is dan de bedoeling dat je hier allerlei gezonde toppings op doet. Denk daarbij aan chiazaad, lijnzaad, hennepzaad, havermout, bessen en zaden.
Een smoothie bowl is het lekkerst als deze koud is. Als basis gebruik je daarom bevroren fruit. Tegenwoordig kan je allerlei soorten fruit uit de vriezer kopen in de supermarkt. Denk daarbij aan ingevroren ananas, mango of framboos. Je kunt natuurlijk ook zelf fruit invriezen. Geschikte soorten fruit zijn banaan, ananas, aardbeien, framboos en mango. Snij de banaan wel eerst in partjes voordat je deze invriest. Het bevroren fruit doe je in een blender waar je koud water aan toevoegt. In plaats van water kan je er ook een plantaardige melkvervanger voor gebruiken. Denk daarbij aan amandeldrink, rijstdrink, kokosdrink of sojadrink. Wil je een echt zoete smoothie bowl dan kan je ook een vruchtensap gebruiken zoals sinaasappelsap.
In de blender meng je het bevroren fruit met de vloeistof tot een romig geheel. Let erop dat je niet teveel vloeistof toevoegt. In tegenstelling tot een groene smoothie wil je dat een smoothie bowl niet te dun wordt. Het moet juist een romige en stevige massa worden omdat je deze gaat eten. Vergelijk het met room- of sorbetijs. Omdat de massa stevig blijft kan je deze ook gaan bedekken met allerlei gezonde en lekkere dingen zonder dat deze in het geheel weg zakken.
Je kunt de smoothie bowl eten wanneer je wilt. Sommige mensen eten een smoothie bowl graag als ontbijt of als lunch. Maar je kunt een (kleine) smoothie bowl ook eten als tussendoortje of als dessert na het avondeten.
Omdat je een smoothie bowl koud moet eten is dit een erg welkome maaltijd tijdens warme zomerdagen. Dit maakt de smoothie bowl overigens ook minder geschikt (of aantrekkelijk) voor de koudste winterdagen. Als het erg koud is dan kan je beter gaan voor een warme kom tomaten- pompoensoep voor je dagelijkse dosis vitaminen en mineralen.
Beter te verteren
Een smoothie bowl eet je in tegenstelling tot een groene smoothie. Een groene smoothie drink je. Onze spijsvertering begint bij het kauwen. Het voedsel wordt dan met speeksel vermengt. In het speeksel zitten enzymen die het verteringsproces ingang zetten. Deze mis je voor een deel als je een groene smoothie drinkt. Als je geen spijsveteringklachten hebt dan zal dit geen probleem zijn. Voor mensen waarbij de spijsvetering moeilijk verloopt kan dit wel klachten geven. Voor mensen, die door spijsveteringklachten, moeite hebben om groene smoothies te verteren kan de smoothie bowl uitkomst bieden. Door er zaden en pitten op te doen wordt je verplicht om iedere hap te kauwen. Hierdoor kunnen spijsverteringsenzymen hun werk gaan doen.
En leuke bijkomstigheid van smoothie bowls is dat ze Instagram-waardig zijn. Ze zijn van zichzelf al kleurrijk en door kleurrijke bessen en stukjes fruit als topping te gebruik creëer je iets wat er heerlijk en gezond uit ziet.
Sporten
Straks nog trainen? Dan kan je gemakkelijk extra koolhydraten aan je smoothie bowl toevoegen. Je kunt er wat havermout of wat muesli doorheen doen. Voor snelle suikers kan je gebruik maken van honing, ahorn- of agavesiroop. Met een handje pinda’s of noten geef je de smoothie bowl de nodige eiwitten.