Een herenfiets is een fiets voor mannen. Het grootste verschil tussen een herenfiets en een damesfiets is dat de herenfietsen een hoge framebuis heeft. Deze buis is voor extra stevigheid. Nog een verschil is dat de herenfiets nog een maat groter te krijgen is dan een damesfiets, namelijk 28 inch. Het grootste aanbod heren fietsen zijn transportfietsen. Dit zijn fietsen waarbij je gemakkelijk van A naar B gaat en je nodige spullen mee kan nemen.
Tegenwoordig kiezen veel mannen ook een vrouwenfiets als ze een nieuwe fiets aanschaffen. Het is verrassend, steeds meer mannen die een damesfiets aanschaffen. Ze willen de fiets voornamelijk omdat dit het best ontworpen model is. Ook staat de stang lager en vinden ze dit fijner met opstappen. Een damesfiets stuurt vaak ook gemakkelijker en er zijn meerdere accessoires verkrijgbaar bij damesfietsen.
Geschiedenis
De eerste fietsen waren van andere materialen en hadden andere ontwerpen. Deze fietsen waren niet altijd even handig. Het eerste model van een fiets die het meeste lijkt op de fietsen van tegenwoordig is pas gemaakt in 1865, deze fiets had de vorm van een huidige herenfiets. Deze fiets had echter nog geen kettingaandrijving. Voor vrouwen was de fiets met een hoge stang onhandig, omdat zij vaak een rok aanhadden. Dat is de reden waarom er aparte mannen- en vrouwen fietsen zijn ontstaan. In 1868 werd de eerste fiets met kettingaandrijving gemaakt en in 1888 werd er voor het eerst een fiets met lucht gevulde banden gemaakt. Sinds 1888 is de fiets niet veel meer veranderd, enkel wat kleine aanpassingen, toevoegingen en veranderingen van materiaal.
Verschillen
Er zijn een aantal verschillen tussen dames- en herenfietsen. Het grootste verschil is natuurlijk dat de herenfiets een horizontale stang heeft. Dan zijn er nog een aantal kleinere verschillen. Een damesfiets heeft een korter frame dan een mannenfiets. De handvatten, remmen en versnellingen hebben kleinere maten en afstanden bij een damesfiets. Het stuur van een mannenfiets is breder dan dat van een vrouwenfiets. Dameszadels zijn meestal wat breder dan mannen zadels, dit in verband met lichaamsbouw. De trappers van damesfietsen zijn vaak wat korter en de herenfietsen zijn vaak wat zwaarder dan damesfietsen.
Veiligheid
Voor alle veiligheid heeft de fiets een aantal aspecten. Er zitten voor- en achter verlichting op, zodat je ook in het donker zichtbaar bent. De fiets heeft een achteruittraprem en/of handremmen, zodat je altijd op tijd kunt remmen wanneer nodig is. De kettingkast is vaak afgesloten, zo kunnen er geen dingen in vast komen te zitten.