Volkorenproducten worden gemaakt van volkorenmeel. Volkorenmeel is een basisingrediënt in voeding. Het wordt gemaakt door complete granen fijn te malen. Het wordt vervolgens niet gezeefd waardoor zemelen bewaard blijven. Doordat het niet gezeefd worden blijven de nutriënten zoals vezels en vitaminen aanwezig in de meel. Bloem is meel die overblijft als volkorenmeel gezeefd wordt. Volkorenmeel wordt gebruikt voor het maken van volkorenbrood en andere volkorenproducten. Volkorenproducten bevatten weinig vet maar is een belangrijke bron van eiwitten en vezels. Ze bevatten ook vitamines (B en E), mineralen en fytochemicaliën. Volkorenproducten worden door de goede eigenschappen als één van de belangrijkste voedingsgroepen gezien in een gezond dieet.
Lagere BMI
Een dieet met veel volkorenproducten wordt geassocieerd met een lagere BMI, kleinere middelomtrek en minder kans op overgewicht. Het voorkomt bij veel personen ook het aankomen in gewicht en draagt bij aan een gezond en gevarieerd dieet. Door geregeld volkorenproducten te eten wordt het risico op hart- en vaatziekten verlaagd. De producten van volkoren kunnen voor een verbetering van de bloeddruk zorgen als de producten de minder goede koolhydraten vervangen. Door de hoeveelheid vezels in volkorenproducten dragen deze bij aan een goede darmwerking en stoelgang.
Wat is de glycemische index?
De glycemische Index (GI) is een maatstaf waarbij koolhydraatrijke producten met elkaar worden vergeleken. Er wordt bij de Index bijgehouden hoe snel het koolhydraatproduct het glucosegehalte in het bloed verhoogd. Producten die hoog scoren op de glycemische index worden snel verteerd en opgenomen in het bloed als glucose. Dit zorgt ervoor dat het glucosegehalte snel stijgt. Producten die laag scoren op de glycemische index worden langzaam verteerd en opgenomen in het bloed. Het glucosegehalte wordt bij deze producten langzaam en geleidelijk verhoogt.