Sporten is leuk, en bovendien ook erg goed voor je lichaam. Bij diverse sporten gelden echter wel kledingvoorschriften en beschermende maatregelen. Zoals scheenbeschermers bij voetbal en hockey, en zelfs een heel dik trainingspak bij ijshockey. Een keeper heeft vaak een volledige beschermingsuitrusting tijdens de training en wedstrijd. Het is tegenwoordig verplicht om bij sommige sporten niet alleen beschermende kleding te dragen maar ook een gebitsbeschermer. Dit is een soort ‘hoesje’ of ook wel plastic bitje voor je tanden. Dit harde plastic voorkomt permanente schade aan je tanden. Je moet er niet aan denken dat je een hockeystick bijvoorbeeld tegen je tanden krijgt waardoor beschadigingen of zelfs tandverlies kan ontstaan. Letsel aan gebit en tanden komt vaak voor. Ook bij een ongeval is er vaak letsel aan het gebit. In sommige situaties kun je er voor kiezen om preventiemateriaal in te zetten. Bij diverse sporten wordt er daarom een bitje gedragen die je gebit beschermen tegen vallen of stoten. Bij welke sport is een gebitsbeschermer dan verplicht?
Hockey bitje
Hockey is een van de sporten in Nederland waar het dragen van een bitje tijdens de wedstrijden verplicht is. Dit is landelijk vastgesteld en veel hockey clubs laten dan ook een gebitsbeschermer op maat maken bij de tandarts voor hun leden. Zo’n hockey bitje voorkomt heel veel ellende, want bij deze sport wordt er gebruik gemaakt van harde materialen zoals hout voor de hockey stick en kunststof voor de hockey bal. Deze kan zeer pijnlijk aankomen tegen kwetsbare lichaamsdelen of gebit. Om de schade zoveel mogelijk te beperken dragen de sporters beschermende kleding zoals scheenbeschermers en dus een hockey bitje die speciaal op maat gemaakt is.
Onderhouden van de gebitsbeschermer
Het dragen van een gebitsbeschermer is dus verplicht bij de hockeywedstrijden. Het onderhouden en op tijd vervangen van de bitjes is zowel de taak van de club als van zijn leden. Bij schade aan een bitje of verlies ervan wordt geacht dat er een nieuwe gebitsbeschermer wordt gemaakt. De club moet hierop toezien. De leden moeten hun bitje bewaren in de daarvoor bestemde bewaarhoes. Ze voorzien deze van naam en nemen die zelf ook mee naar huis. Je moet deze bitjes ook gewoon dagelijks poetsen om vuil en etensresten te verwijderen. Zo blijft de kwaliteit goed en gaan de bitjes langer mee. Kijk voor meer informatie op de site van Top Orthodontie.